Nederland gaat in 2050 van het gas af. Een duurzame ontwikkeling, maar wat betekent dat voor jou als huiseigenaar?

Vanaf 2050 zul je aan je energie moeten komen zonder aardgas. Maar geen zorgen, want er zijn alternatieven die niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook voordeliger. Wat jouw situatie ook is, op deze pagina leer je alles over hoe je duurzaam energie kunt opwekken, welk rendement je op zonnepanelen kunt behalen, welke subsidies beschikbaar zijn en meer.

Van het gas af in 2050


Waarom moet Nederland van het gas af?
De overheid heeft bepaald dat alle huizen in Nederland in 2050 van het gas af moeten zijn. Hier zijn verschillende redenen voor. Aardgas is een fossiele brandstof die niet onbeperkt beschikbaar is: op is op. Daarnaast komt er veel CO2 vrij bij het opwekken van aardgas, wat enorm slecht voor het milieu is. 

Dat Nederland van het gas af gaat is dus een positieve ontwikkeling, maar zeker voor bestaande woningen is dit een flinke uitdaging. Ongeveer 95 procent van de woningen in Nederland is namelijk aangesloten op het gasnet, en deze woningen moeten dus op een andere manier voorzien worden van energie. Nieuwbouwwoningen worden sinds kort al aardgasvrij opgeleverd.

Wanneer moet ik van het gas af?
In 2050 moeten woningen in Nederland dus volledig van het gas af zijn. Dat lijkt nog heel ver weg, maar dit betekent dat de komende jaren de eerste woonwijken al van het aardgas af gaan. De kans is dus groot dat je er ver voor 2050 al mee te maken krijgt. Het is dus belangrijk dat je weet waar je aan toe bent. Wat betekent het voor jouw (toekomstige) woning? En hoe kun je zelf duurzame energie gaan opwekken?

Van het gas af: bestaande woning

Om te voldoen aan de “van het gas af”-regeling in 2050, is het wellicht nodig om je woning voor die tijd te renoveren of verbouwen. In de zoektocht naar alternatieven om energie/warmte op te wekken, kom je al snel uit bij duurzame oplossingen. Denk hierbij aan zonnepanelen, warmtepompen of PVT-panelen.

Een voorbeeld van zo’n duurzame oplossing is Volthera: een innovatief plug-and-play PVT-systeem. In ons e-book lees je meer over de voordelen van deze combinatie en hoe je elektriciteit en warm water kunt opwekken met één systeem.

Je download het E-book hier.

Ben je benieuwd wat onze klanten van het PVT-systeem vinden? Coen en Nicole vertellen over hun ervaringen met het PVT-systeem van Volthera: "Tot nu toe zijn we erg tevreden over het systeem! Ook is de service is uitstekend. Ik hoeft maar te appen en er staat meteen iemand op de stoep."

Lees het hele verhaal van Coen en Nicole in onze case study:
Download de case study hier

Duurzaam energie opwekken

Hoe kan ik duurzaam energie opwekken?

Of het nu gaat om een nieuwbouwwoning of om een verbouwing, op deze pagina leer je hoe je als huiseigenaar duurzame energie kunt opwekken.

Lees meer
joyful couple relax and work on laptop computer at modern living room indoor home

Wat is het rendement op zonnepanelen?

Zelf duurzame energie opwekken vergt een investering, maar op termijn verdien je dit terug. Lees hier meer over het rendement dat je kunt gaan behalen.

Lees meer
Light bulbs hanging in row with plants inside

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen?

Gelukkig zijn er subsidies en tegemoetkomingen beschikbaar die bedoeld zijn om je te helpen bij de overstap naar duurzame energie.

Lees meer
Subsidies warmtepompen

Welke subsidies zijn er voor warmtepompen?

Op deze pagina lees je meer over de subsidies en tegemoetkomingen die mogelijk zijn bij de aanschaf van een warmtepomp.

Lees meer
Warmtepomp zonnepanelen combineren

Een warmtepomp en zonnepanelen combineren

Wellicht is het combineren van een warmtepomp en zonnepanelen jouw ideale oplossing. Lees meer op deze pagina.

Lees meer
PVT panelen

Wat zijn PVT panelen en wat maakt ze zo efficiënt?

Op deze pagina leer je meer over het PVT-systeem, welke duurzame oplossing het biedt en hoe je dit efficiënt kunt inzetten.

Lees meer

Vraag het aan Volthera

Welke optie past het best bij jouw woning? Of heb je nog andere vragen? Onze specialisten helpen je graag verder!

Spreek met een specialist