Steeds meer huiseigenaren willen van het gas af om duurzamer te leven. Er zijn dan ook talrijke oplossingen op het gebied van duurzame energie. In ons e-book “Van het gas af” lees je meer over zo’n innovatieve oplossing: PVT-panelen.

Met PVT-panelen haal je maximaal rendement uit de zon en de omgeving. Ze bieden de mogelijkheid om op een efficiënte manier duurzamer te leven. Maar wat zijn PVT-panelen nu eigenlijk en welke duurzame oplossing bieden ze?

Wat zijn PVT-panelen?

Om de vraag “wat zijn PVT-panelen?” te beantwoorden, is het belangrijk om te weten waaruit een PVT-paneel is opgebouwd. Een PVT-paneel is namelijk een combinatie van een PV-paneel (zonnepaneel dat elektriciteit genereert) en een collector, die warmte uit de omgeving onttrekt. 

De collector bevat een water-glycol mengsel, dat energie absorbeert uit de omgeving. Vervolgens stroomt deze vloeistof naar de warmtepomp, waar de energie wordt onttrokken en wordt gebruikt om het tapwater en cv-water op te warmen. Er wordt dus naast elektriciteit ook warmte opgewekt. 

PVT staat dan ook voor Photovoltaïsch Thermisch, wat “elektriciteit en warmte”  betekent. Het dak krijgt een dubbelfunctie, zodat je op de elektriciteits- én op de gasrekening bespaart. Sterker nog: je kan (grotendeels) van het gas af. PVT panelen hebben nog meer voordelen.

Live webinar: Het PVT-systeem van Volthera in een notendop

Ontdek hoe je je woning van elektriciteit en warmte voorziet op een duurzame en efficiënte manier

Schrijf je nu in

Wat zijn de voordelen van PVT-panelen?

Het PVT-systeem zorgt er ook ‘s nachts en op bewolkte dagen voor dat de verwarming en warm tapwater blijven werken. Dat komt door de warmtepomp in het PVT-systeem. De panelen aan de voorkant werken niet meer als het donker of bewolkt is. Dat is bij reguliere zonnepanelen ook het geval. De thermische werking gaat bij PVT-panelen daarentegen gewoon ongestoord verder. Er kan namelijk nog wind onder het paneel door, waardoor er nog steeds energie uit de lucht wordt gehaald. Er wordt dus zelfs op bewolkte dagen, ‘s nachts of als de panelen bedekt zijn met sneeuw nog duurzame energie opgewekt. 

PVT-panelen zijn daarom stukken efficiënter dan een los zonnepaneel. Je haalt immers stroom en warmte uit één paneel en er is maar één omvormer nodig. Ook is er slechts één installateur nodig en heb je dus één aanspreekpunt voor het gehele systeem. 

Wil je PVT-panelen kopen? Dan zal goed over ruimte, verbruik en budget moeten worden nagedacht. Als deze zaken duidelijk in kaart gebracht worden, is een oplossing op maat binnen handbereik. Onze specialisten kunnen hier hun steentje aan bijdragen.

Wat is de prijs van een PVT-paneel?

Wil je PVT-panelen kopen? Dan is het van belang om te weten hoe je rendement uit het systeem kunt halen in jouw unieke woonsituatie. De prijs wordt voornamelijk bepaald door de installatie van het systeem. Wat is bijvoorbeeld het daktype? En welke extra aanpassingen zijn er nodig?

De kosten liggen wat hoger dan bij een standaard PV systeem, mede door de aanwezigheid van de warmtepomp en collector, maar het rendement op de lange termijn is ook een stuk hoger. Inventariseer wat de warmtevraag van je woning is; deze vraag beïnvloedt het aantal panelen dat je nodig hebt en dus de prijs van het PVT-systeem.

Lees hier meer over rendement halen uit jouw PVT-panelen.

Wat is Volthera?

Het PVT-systeem is nog een relatief nieuwe uitvinding, maar je ziet het steeds meer. Een PVT-panelenleverancier die het totale pakket levert, is echter nog redelijk uniek. Volthera is zo’n totaalpakket.

Het Volthera systeem is volledig Plug & Play gebouwd, wat betekent dat alle onderdelen eenvoudig op elkaar kunnen worden aangesloten. Zo werken de onderdelen optimaal samen en is het installeren van PVT-panelen eenvoudiger dan ooit. Andere voordelen zijn:

  • Maximale veiligheid (het systeem schakelt uit bij lekkage)
  • Esthetisch design
  • Hoogwaardige materialen
  • Eén portaal voor opbrengstenoverzicht
  • Geen buitenunit of grondbron nodig


Nog een voordeel: er zijn subsidies voor de installatie van een PVT-systeem!

Subsidies voor de installatie van een PVT-systeem

Lees hier meer over de verkrijgbare subsidies en wie weet ben jij binnenkort de trotse eigenaar van het Volthera systeem:

Lees meer

Stel je vraag aan een Volthera specialist

Is een PVT-systeem inderdaad de best passende oplossing voor jouw woning? Onze specialisten helpen je graag verder.

Spreek met een specialist