Bij de bouw van nieuwbouwwoningen wordt geen aardgas meer aangesloten. In plaats daarvan worden er alternatieven gebruikt om te zorgen dat je er warmpjes bij zit en warm kunt douchen. Alternatieven die vaak een stuk duurzamer zijn dan aardgas. Elektrisch verwarmen is zo’n alternatief, mits het duurzaam gebeurt.

Maar hoe werkt duurzaam (elektrisch) verwarmen? Welke oplossingen zijn er om dit zo efficiënt mogelijk te doen en wat zijn de voordelen? De antwoorden op deze vragen en meer vind je op deze pagina.

Elektrisch verwarmen

Laten we eerst ingaan op waarom een alternatief als elektrisch verwarmen noodzakelijk is bij nieuwbouw. De rijksoverheid heeft bepaald dat Nederland in 2050 nog maar nauwelijks CO2 mag uitstoten. Dit is bedoeld om de klimaatverandering tegen te gaan en een gezondere toekomst voor ons allemaal mogelijk te maken. Aangezien aardgas daardoor binnen 30 jaar niet meer gebruikt mag worden, worden nieuwbouwwoningen tegenwoordig gebouwd zonder aardgasaansluiting. 

Je huis verwarmen zonder gas wordt daardoor een verplichting. Aardgas verdwijnt en duurzame energie voor verwarming en warm (tap)water komt ervoor in de plaats. Want als we toch op een andere manier moeten verwarmen, kunnen we net zo goed duurzaam verwarmen. Zo werken we allemaal mee aan een beter milieu.

Duurzaamheid kent twee aspecten: ten eerste betekent duurzaam dat iets lang meegaat, maar het betekent ook dat het niet schadelijk is voor mens en milieu. Datzelfde geldt voor duurzaam verwarmen. Je wil een verwarmingssysteem dat je huis voor lange tijd kan verwarmen. Zonder gas en goed voor het milieu dus.

We benoemden al dat elektrisch verwarmen niet per definitie duurzaam is. Als je namelijk alle elektriciteit van het net haalt, wordt elektrisch verwarmen een duur grapje en is het niet per se heel duurzaam. Om je huis zo efficiënt mogelijk te verwarmen zonder gas, zijn er andere mogelijkheden. Je eigen elektriciteit opwekken is zo’n mogelijkheid. 

Op deze pagina worden verschillende vragen over (elektrisch) verwarmen in nieuwbouwwoningen beantwoord. We lichten diverse mogelijkheden toe.

Gasloos wonen in nieuwbouw: van project tot droomwoning

Nieuwbouw is bouwen aan je toekomst. From scratch bouw je aan een nieuwe droomwoning. Voordat het zo ver is, zijn er een hoop keuzes die je moet maken. Wellicht zijn er vragen die op je afkomen waar je niet op was voorbereid. Zo is gasloos wonen in nieuwbouw de standaard, maar wat zijn de alternatieven? Moet je woning aan bepaalde voorwaarden voldoen? En welke partijen haak je op welk moment aan?

Op onderstaande pagina's gaan we in op deze vragen en meer. Daarnaast beantwoorden we in ons E-book samen met Keeris Architecten allerlei vragen over nieuwbouw.

Je downloadt dit E-book hier.

Woning verwarmen zonder gas

Woning verwarmen zonder gas

Wat zijn de mogelijkheden om te verwarmen zonder gas? En welke beslissingen komen hierbij kijken? Op deze pagina leggen we uit wat de mogelijkheden zijn en hoe je duurzaam en efficiënt verwarmt.

Lees meer
Warm water zonder gas

Warm water zonder gas

Naast verwarming is het natuurlijk van belang dat je ook warm water hebt in je nieuwbouwwoning. Hoe gaat dit in z'n werk? Op deze pagina leggen we meer uit over het elektrisch verwarmen van (tap)water in nieuwbouwwoningen.

Lees meer
alternatief cv-ketel

Op zoek naar een alternatief voor de cv-ketel

Het feit dat gasaansluitingen niet meer gebouwd worden, betekent dat je als eigenaar van nieuwbouw op zoek moet naar alternatieven. Op deze pagina leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning.

Lees meer
Warmtepomp verwarming

De warmtepomp: verwarming met mogelijkheden

De warmtepomp is een vaak genoemd alternatief voor verwarming van je woning en water. Maar wat zijn de verschillende mogelijkheden van een warmtepomp en hoe werkt het systeem zo efficiënt mogelijk?

Lees meer
Warmtepomp vloerverwarming

Warmtepomp en vloerverwarming: efficiënte samenwerking

Op deze pagina leggen we uit waarom een warmtepomp en vloerverwarming een extreem sterke combinatie vormen voor jouw nieuwe woning.

Lees meer
elektrisch verwarmen zonnepanelen

Elektrisch verwarmen met zonnepanelen en/of PVT-panelen

Met zonnepanelen ben je erg afhankelijk van de zon. Met PVT kun je op een efficiënte manier zowel elektriciteit als warm (tap)water opwekken.

Lees meer
Montage zonnepanelen

Montage zonnepanelen en PVT-panelen

Bij een nieuwbouwproject komen een hoop dingen op je af. Gelukkig zijn er specialisten die je helpen. Op deze pagina leggen we je uit hoe de montage van zonnepanelen of een PVT-systeem in z’n werk gaat.

Lees meer

Reken uit je winst

Ben je geïnteresseerd in duurzame energie en wil je graag weten wat er haalbaar is voor jouw nieuwe woning? Met onze Volthera Rekentool bereken je op een eenvoudige en leuke manier je te behalen rendement en vind je het systeem dat bij jouw woning past.

BEREKEN NU TOOL