In nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig geen gasaansluiting meer aangesloten. Daarmee valt een manier om water te verwarmen weg die lang gebruikelijk was: de cv-ketel.
Maar wat zijn dan alternatieve manieren om water te verwarmen? Is elektrisch verwarmen een oplossing? Kan dit bijvoorbeeld met een elektrische cv-ketel of met een warmtepomp? En hoe kies ik het juiste verwarmingssysteem voor mijn woning? Op deze pagina beantwoorden we al je vragen over het verwarmen van water zonder gas.
Elektrisch water verwarmen
Er zijn verschillende alternatieven die water elektrisch verwarmen. Zo bestaan er elektrische cv-ketels, warmwaterboilers en warmtepompen. De warmtepomp is de meest gebruikte oplossing bij nieuwbouw. Van de warmtepomp wordt wel eens gezegd dat deze veel lawaai maakt, maar dat is vooral te wijten aan de buitenunit. Er zijn ook warmtepompen zonder buitenunit, die amper geluid maken.
Het verwarmen van water in je nieuwe woning is een stuk duurzamer dan het verwarmen met gas, mits de elektriciteit op een duurzame manier wordt opgewekt. Denk hierbij aan zonnepanelen. Daarnaast kan het opgewarmde water worden opgeslagen in een boilervat. Het duurzaam opwekken van elektriciteit en ruimte voor het boilervat zijn zaken waarmee al in een vroeg stadium van nieuwbouw rekening kan worden gehouden.
Wel kun je op deze manier slechts beperkte hoeveelheden water in één keer verwarmen. Dat hoeft geen probleem te zijn met een boilervat dat groot genoeg is om voldoende water op te slaan, maar dit is wel iets waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het nieuwbouwtraject. Daarnaast is elektriciteit van het net halen een stuk duurder dan aardgas, dus als je de elektriciteit niet zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, is het gebruik van een warmtepomp duur.
Dat is waar de oplossing PVT te hulp schiet. In plaats van een buitenunit kan een PVT-systeem namelijk als energiebron dienen voor de warmtepomp. Het resultaat is een handige totaaloplossing. Daarover lees je hieronder meer.