Een nieuwbouwhuis kopen of bouwen is een opwindende gebeurtenis waarbij je investeert in je toekomst. Bij die investering spelen echter een heleboel keuzes mee, waarop je misschien niet bent voorbereid. Zeker als je zelf een woning gaat bouwen.

Zo is een gasaansluiting in nieuwbouwwoningen geen optie meer. Hoe zorg je er zonder gas voor dat je er warmpjes bij zit in de winter? En dat je warm water hebt om te douchen? Wil je duurzaam wonen in je nieuwe huis? Op deze pagina leggen we uit wat de mogelijkheden zijn en hoe je duurzaam en efficiënt verwarmt.

Nieuwbouw: verwarmen zonder gas

Bij nieuwbouw heb je dus geen keuze meer: je moet verwarmen zonder gas. Je hebt echter nog genoeg keuzes die daarop volgen, want er zijn een aantal alternatieven voor de cv-ketel. Wat zijn alternatieven om te verwarmen zonder gas? En hoe kun je duurzaam verwarmen? 

Het meest geschikte alternatief voor de cv-ketel in nieuwbouwhuizen is de warmtepomp. Lees hieronder meer over hoe de warmtepomp werkt en waarom dit juist voor nieuwbouw zo ideaal is.

Warmtepompen en duurzaam verwarmen

De warmtepomp is een alternatief om duurzaam te verwarmen, De energie wordt namelijk onttrokken uit een natuurlijke bron, zoals de aarde of de buitenlucht. De energiebron hangt af van de bron van de warmtepomp. Hierin zijn drie mogelijkheden:

  • De buitenunit
  • De grondbron
  • PVT-panelen


De warmtepomp werkt overigens alleen op vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren, en niet op ouderwetse radiatoren. Dat komt doordat de warmtepomp slechts tot 55 graden kan verwarmen. Bij nieuwbouw wordt in de meeste gevallen met vloerverwarming gewerkt, maar het is dus wel belangrijk om deze check te maken.

> Lees hier meer over de warmtepomp en verwarming

Een weloverwogen keuze

Er zijn dus verschillende mogelijkheden als het aankomt op (duurzaam) verwarmen. Hoe maak je dan een weloverwogen keuze?

In een nieuwbouwproject is het van belang om dit al in een vroeg stadium mee te nemen. Als de keuze in verwarmingssysteem vroeg gemaakt wordt, kan het plan hierop worden aangepast en kan de benodigde ruimte voor het systeem worden ingericht.

Zorg er daarom voor dat je vroegtijdig afspraken maakt om systemen te zien en te bekijken hoe ze werken. Alleen op die manier weet je zeker dat het systeem bij jouw droomwoning past. Zo kun je in onze showroom komen ervaren hoe een PVT-systeem uitziet en werkt.

Verwarming met warmtepomp: wat zijn de mogelijkheden?

We begrijpen dat je wellicht nog wat vragen hebt voordat je je gaat verdiepen in een verwarming met warmtepomp en de mogelijkheden hiervan. Zo wordt vaak gedacht dat een warmtepomp veel lawaai maakt, maar zonder buitenunit is dit niet het geval. 

Op de volgende pagina’s vind je extra informatie over warmtepompen: