Een cv-ketel is in nieuwbouwwoningen geen optie meer, omdat gasaansluitingen niet meer gebruikt worden. Dat betekent dat je als kersverse nieuwbouweigenaar moet zoeken naar alternatieven voor de cv-ketel. Op deze pagina leggen we je uit wat de alternatieven zijn en welke optie interessant is voor jouw woning.
De alternatieven
We kunnen verwarming opdelen in twee systemen: een opwekkingssysteem en een afgiftesysteem. Met ouderwetse radiatoren als afgiftesysteem was de cv-ketel een geschikt opwekkingssysteem. Nu een cv-ketel met gas geen optie meer is, zijn er enkele alternatieven om je nieuwbouwwoning te verwarmen.
Elektriciteit kan bijvoorbeeld worden opgewekt met zonnepanelen. Je huis elektrisch verwarmen met elektriciteit die wordt opgewekt door zonnepanelen is echter geen efficiënte oplossing. Ten eerste is er zeer veel elektriciteit nodig om je hele woning te verwarmen. Daarnaast ben je afhankelijk van de zon door alleen gebruik te maken van zonnepanelen. Als de zon niet schijnt, wordt de benodigde elektriciteit van het net gehaald. Dan is het dus geen duurzame oplossing meer.
Eén van de andere alternatieven is de elektrische cv-ketel. De elektrische cv-ketel is echter erg inefficiënt. Je woning moet namelijk extreem goed geïsoleerd zijn en een elektrische cv-ketel is pas rendabel in combinatie met zonnepanelen, omdat elektriciteit van het net veel duurder is dan gas.
Eigenlijk is de warmtepomp het beste alternatief voor de cv-ketel bij nieuwbouw. Voor verwarming met een warmtepomp heb je altijd een bron nodig. Er zijn drie verschillende soorten bronnen. Laten we kort door deze drie smaken heenlopen en toelichten wat de voor- en nadelen zijn.
1. Warmtepomp met buitenunitDe warmtepomp wordt vaak geassocieerd met een loeiende buitenunit op het dak of in de tuin. De lucht/water warmtepomp is namelijk een soort warmtepomp die altijd een buitenunit nodig heeft. Deze is eenvoudig te installeren, maar kan helaas aardig wat overlast veroorzaken. Niet getreurd: er zijn andere bronnen voor de warmtepomp. Dit zijn goede alternatieven voor de buitenunit.
2. Warmtepomp met grondbronEen tweede soort bron voor de warmtepomp is de grondbron of bodembron. Deze haalt zijn energie uit de grond, zoals de naam al verklapt. Hiervoor moet een slang tot ongeveer 100 meter diep in de grond worden geboord. Deze variant is dus een stuk lastiger te installeren, maar maakt minder lawaai dan de buitenunit.
3. PVT-systeemDe derde optie - PVT - is een combinatie van de warmtepomp met PVT-panelen en een boilervat. Met PVT-panelen als bron voor de warmtepomp, wek je binnen één systeem zowel elektriciteit als warmte op. Een warmtepomp heeft als nadeel dat deze veel elektriciteit verbruikt om je woning te verwarmen. Met PVT valt dit nadeel weg, omdat je die elektriciteit zelf opwekt. Hieronder lichten we toe hoe dit werkt.